Who, Why, How, Where?

                                             „Let the world know why you’re here, and do it with passion.” Dr. Wayne Dyer

[RO] & [FR]

       [RO] Mi se pare incredibilă această experiență pe care o trăiesc în acest moment… și nu mă refer doar la ceea ce mi se întâmplă aici, în Togo, ci și la amploarea pe care povestea mea a luat-o în mediul online. Primesc zilnic mesaje de încurajare, atât de la prieteni dragi, de acasă sau de pe alte meleaguri, dar și de la persoane care m-au descoperit doar prin intermediul acestui blog sau din distribuirile prietenilor pe facebook sau instagram, dar care nu mă cunosc personal… iar acest lucru mi se pare ireal :). De aceea, m-am decis să prezint mai jos o scurtă descriere a parcursului meu profesional de până acum, pentru ca întrebările precum: Cine? Ce? Cum? De ce? Unde? să capete un sens.

      Cu cea mai mare sinceritate afirm că nu mi-a plăcut niciodată să vorbesc despre mine și am preferat de fiecare dată să las faptele să fie cartea mea de vizită. Punctul declanșator al apariției faptelor sau, mai bine zis, al proiectelor inițiate, a fost o problemă personală de sănătate care se dezvolta asimptomatic și, care, nedepistată în acel moment, m-ar fi putut conduce, în scurt timp, pe ultimul drum. Acel moment a reprezentat ceasul meu deșteptător privind conștientizarea stării de sănătate. Practic, totul s-a datorat unei măsuri de sănătate publică, care s-a aplicat doar pe parcursul unui an și care îi obliga pe toți cetățenii să își facă un set de analize de sânge în luna în care își serbau ziua de naștere (Dacă vă amintiți, e vorba de Programul Național de Evaluare a stării de sănătate a cetățenilor aplicat în perioada 2007-2008 de către Ministerul Sănătății). Acea măsură preventivă mi-a salvat viața, la propriu, pentru că altfel vizita la medic, pentru analize, nu s-ar fi produs pentru simplu motiv că mă simțeam bine. Astăzi, aș cataloga acest fapt ca unul trist, dar, ca orice persoană care nu-și conștientiza stare de sănătate, simțindu-se bine, vizita la medic (cel puțin) o dată pe an nu reprezenta o practică, cu atât mai puțin o obișnuință.

       Devenind conștientă de impactul major pe care l-a avut acel program național de evaluare a sănătății (care, de altfel, nu se mai aplică) asupra vieții mele și gândindu-mă și la ce s-ar întâmpla cu cei care s-ar putea afla la un moment dat în aceeași situație și care să nu aibă aceeași șansă, am decis să mă implic ca voluntar în promovarea sănătății. Visam ca într-o zi să reușesc să schimb în bine viața oamenilor. De ce promovarea sănătății? Pentru că doar astfel putem să conferim populației mijloacele de a-și asigura un control cât mai mare asupra propriei lor stări de sănătate și de a o ameliora. Toate acestea confirmând zicala: mai bine să previi, decât să tratezi, asta ca să nu mai spun că e și mai puțin costisitor. Am inițiat astfel, primul proiect de promovare a sănătății, ajutată fiind doar de cunoștințele dobândite în timpul cursurilor de Comunicare publică din cadrul facultății, predate într-o manieră captivantă de către un minunat profesor, pasionat de sănătate publică, și care mă inspiraseră să visez îndrăzneț. Materializarea acestui proiect, fără fonduri, doar prin formarea unei echipe de voluntari (fotografi, dietetician, software developer etc.), care și-a oferit know-how-ul pentru o cauză nobilă, a fost ingredientul care l-a transformat din vis în realitate. Împlinirea sufletească, pe care am resimțit-o în momentul concretizării, nu o pot descrie în cuvinte și a fost cea care m-a determinat să aleg acest drum pe plan profesional (aveam alte planuri, nicidecum promovarea sănătății). Cum în România nu există această specializare, am aplicat în Franța, unde am fost acceptată doar datorită proiectului inițiat în calitate de voluntar, neavând un alt background profesional în sănătate publică. Formarea teoretică ce a urmat m-a ajutat să pun în practică alte proiecte, mult mai complexe și cu impact pentru o scară mai largă populațională. Astfel, visul meu a reușit să se concretizeze și în același timp să-mi devină profesie pe care o ador și, care, pentru mine reprezintă scopul meu de a fi.

       Formare profesională:

         Masterat:

 • Specializare 1: Educație și Sănătate publică la Ecole Supérieure du Professorat et de l’Education & Ecole des Hautes Etudes en Santé Publique, Franța 
 • Specializare 2: Nutriție, Activitate fizică, Prevenție, Educație și Sănătate la Université de Nice-Sophia Antipolis, Franța

         Licență: 

 •   1. Franceză – Norvegiană – Limbă și Literatură
 •   2. Comunicare și relații publice la Universitatea Babeș-Bolyai– Cluj-Napoca, România

        Alte specializări în domeniul sănătății publice:

     – Prevenția și Tratamentul obezității infantile la Centre d’Etude et de Recherche sur l’Obésité de Nice Côte d’Azur (CERON), CHU Nice, Franța

     – multiple participări la conferințe și congrese internaționale în domeniul promovării sănătății.

      Proiecte profesionale inițiate (ca Voluntar):

 • Începând cu dec 2012 founder Sunt isteț cresc, armoniosîn colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Cluj și Direcția de Sănătate Publică Mureș, proiect de educație nutrițională dedicat copiilor și părinților. Detalii aici: site + Facebook page
 • Începând cu Dec 2013 founder Zâmbete în Dar– colectă de donații (haine, jucării, alimente non-perisabile) pentru copiii din orfelinate. Proiect preluat și dezvoltat în continuare de JCI Târgu-Mureș, cărora le mulțumesc din suflet și îi felicit pentru tot ceea ce fac! Detalii aici: site
 • 2013-2014 founder Învăț să-mi iubesc sănătateaîn colaborare cu Asociația Armonie prin nutriție – proiect de educație nutrițională, pentru persoanele supraponderale și obeze.
 • Începând cu Aug 2014 co-founder Happy Healthy Potluck întâlniri culinare cu meniuri aduse de fiecare participant și degustate de toți cei prezenți, dedicat comunității mureșene pasionate de alimentație sănătoasă. Detalii aici.
 • Începând cu Ian 2015 founder Iubim sănătateaîn colaborare cu dietetician & educator terapeutic Floriane De Biasio, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Liga Studenților Târgu-Mureș, Asociația de Medicină Școlară Mureș, Primăria Băla&Râciu, CMI dr. Elena Kovacs. Proiect de educație pentru sănătate și educație terapeutică dedicat comunităților rurale izolate. Detalii aici.
 • Începând cu Feb 2015 health educator & project coordinator I love my healthdin cadrul JCI Târgu-Mureș. Proiect de promovare a sănătății prin perspectiva nutrițională, psihologică și sportivă dedicat adulților din Târgu-Mureș. Detalii aici.
 • Începând cu Aug 2015 co-fondator al ONG-ului We love health, Cleveland, Ohio, USA
 • Feb Mai 2016 project coordinator – „MovEat” – în colaborare cu Noémie Duthoit, Asociația de Medicină școlară și Liceul Tehnologic Traian Vuia” – Târgu-Mureș proiect de prevenție a tulburărilor de comportament alimentar în rândul liceenilor. Detalii aici.
 • Feb Iunie 2016 founder Changeîn cadrul We love health Organizationproiect de health coaching dedicat tinerilor adulți cu probleme de greutate.

     Premii obținute:

 • Iubim sănătateaPremiul național pentru cel mai bun și cel mai creativ proiect de sănătate publică în cadrul Târgului de proiecte FASMR în aprilie 2015
 • „I love my health”Premii pentru Most outstanding personal skills development projectJCI Târgu-Mureș obținute la Conferința Națională JCI octombrie 2016 și la Conferința Europeană JCI Basel, mai 2017

      Toate aceste proiecte reprezintă înțesarea experienței și a cunoașterii. Fiecare idee de proiect a fost determinată de o problemă de sănătate cu care fie eu, fie cei din anturajul meu ne-am confruntat la un moment dat. Acesta este unul din motivele pentru care fiecare proiect în parte îl consider câte o bucățică din sufletul meu. În plus, cunoștințele dobândite, în timpul celor două programe de master urmate, au fost ingredientelede bază care m-au ajutat în scrierea și gestiunea fiecărui proiect.

     De ce am ales să mă implic și să inițiez proiecte de nebună? Pentru că în România, țara în care m-am născut și am crescut nu există un plan național de promovare a sănătății și îmi doream să pun în aplicare tot ceea ce studiasem în străinătate. Campaniile de prevenție sunt sporadice și nu există o continuitate… Îmi pare rău să o spun, dar aceasta e trista realitate și îmi asum fiecare cuvințel.

     Dacă tot am reușit să pun în aplicare proiecte în România de ce nu am rămas acolo și mi-am dorit să vin în Africa să fac același lucru? Pentru că din partea Africii simțeam chemarea necunoscutului, a unei alte lumi, a provocării și a copilăriei. În plus, voiam să încerc să văd dacă voi reuși să fac ceva, având în vedere că e un context care mă scoate complet din zona de confort. Chiar dacă proiectul pe care îl pun în aplicare aici e unul din proiecte aplicate cu succes și în România (Iubim sănătatea), nu aveam garanția că totul se va desfășura de minune. Din contră, bugetul pentru proiect e o problemă acum și a fost o problemă și în România. Diferența e că acolo am reușit să formez o echipă de voluntari (medici primari, medici specialiști, studenți la medicină sau profesioniști din alte domenii) care au crezut în ideea proiectului și împreună am pus-o în aplicare. Am făcut apel și la sponsorizări externe: Colgate, Protex…., iar restul cheltuielilor le-am asigurat din fondurile proprii. Ce a ieșit puteți vedea aici.

      Pentru a pune în aplicare proiectul exact în forma sa inițială (depistare + prevenție + educație pentru sănătate, detalii aici) în Togo, bugetul total se ridica la 2500 euro, bani pe care nu am reușit să-i colectez prin colecta inițiată online: https://www.okpal.com/allforhealthintogo/. De aceea, până acum, cheltuielile legate de materiale pentru desfășurarea activităților din orfelinate le-am asigurat din fonduri proprii + ale asociației. Banii colectați online, am decis să îi distribui în mod egal celor 3 structuri partenere: cele 2 orfelinate și centrul pentru copii care provin din familii nevoiașe. Practic, am cerut o lista cu nevoile pentru copiii orfani și cei nevoiași și din banii colectați voi încerca să acopăr cât mai multe, cumpărându-le cele de trebuință.

      Voi oferi donațiile din partea voastră în săptămâna 10 – 15 decembrie, adică exact înaintea întoarcerii mele acasă. Până atunci, cei care doresc să contribuie în continuare, îi invit cu drag să facă acest lucru aici: https://www.okpal.com/allforhealthintogo/. Voi prezenta listele cu nevoile orfelinatelor și centrului într-un articol viitor. La final, voi posta fotografiile care să ateste că donațiile au ajuns la destinație. Acești bani sunt destinați în proporție de 100% nevoilor copiilor, tot ceea ce a depins de cheltuielile mele aici am acoperit din bugetul personal. A fost un vis să vin aici și mi l-am asumat în totalitate. Am ținut să aduc aceste precizări, pentru că transparența este unul din principiile după care mă ghidez.

   Pe lângă proiectul Iubim sănătateacare se află în desfășurare cu copiii din centru și cei din orfelinate, îmi doresc să inițiez alte mici proiecte, în care, voi, cei de acasă vă veți putea implica :).

     Voi reveni cu detalii în articolul următor 🙂 Stați pe-aproape! 😀

     Închei acum, însă nu înainte de a vă mulțumi din suflet tuturor! Vreau să știti că fiecare cuvințel de încurajare contează, pentru că e încărcat doar cu energie pozitivă, pe care la rândul meu o transmit mai departe. E ca un bulgăre de zăpadă care a fost rostogolit, iar în drumul său nu face decât să-și mărească forma, încărcându-se doar cu unde pozitive.

     Și dacă tot am vorbit de bulgări de zăpadă, cei care îi aveți, vă rog să-i trimiteți în Togo… ne-ar prinde bine să ne răcorim puțin :))

      Până atunci, din căldurosul Togo, vă transmit cele mai frumoase gânduri.

     Cu recunoștință,

     A.

==================================

      [FR] Je trouve incroyable cette expérience que je vis en ce moment … et je ne parle pas seulement de ce qui se passe ici au Togo, mais aussi de l’ampleur que mon histoire a pris sur les réseaux sociaux. Je reçois tous les jours des messages d’encouragements de mes chers amis, de chez moi ou d’ailleurs. Mais j’en reçois également de personnes qui m’ont découvert via ce blog, depuis les partages Facebook ou Instagram de mes amis, mais qui ne me connaissent pas personnellement. … et cela me semble irréel 🙂 C’est pourquoi j’ai décidé de donner une brève description de mon parcours professionnel jusqu’à présent. Les questions tout à fait pertinentes comme: Qui? Quoi? Comment? Pourquoi? Où? vont prendre un sens plus appuyé.

     Avec la plus grande sincérité, je dis que je n’ai jamais aimé parler de moi et j’ai préféré laisser parler les faits pour qu’ils soient ma “carte de visite”. Les faits, ou plutôt les projets initiés, ont été déclenchés par un problème de santé personnel qui évoluait de manière asymptomatique et qui, à ce moment-là, aurait pu me mener sur le “dernier chemin”, comme on dit en roumain. Ce moment précis a représenté mon réveil par rapport à mon état de santé. En fait, tout était dû à une mesure de santé publique qui ne s’appliquait que pendant un an et qui contraignait tous les citoyens à faire une série de tests sanguins pendant le mois de leur anniversaire (il s’agit du Programme national d’évaluation de l’état de santé de la population, appliqué en 2007-2008 par le Ministère de la Santé). Cette mesure préventive m’a pratiquement sauvé la vie, car sinon la visite chez le médecin pour des analyses sanguines n’aurait pas eu lieu – pour la simple raison que je me sentais bien. Aujourdhui, je décrirais cela comme un fait triste, mais comme pour toute personne qui ne se rend pas compte de son état de santé et qui se sent bien, se rendre chez le médecin (au moins) une fois par an nétait pas une pratique, encore moins une habitude.

      En prenant conscience de l’impact majeur du programme national d’évaluation de la santé (qui, de plus, ne s’applique plus) sur ma vie, je n’ai plus cessé de penser à ce qu’il adviendrait de ceux qui pourraient se retrouver à un moment donné dans la même situation que moi; mais qui n’auront pas la même chance. Par conséquent, j’ai décidé de m’engager de manière bénévole dans la promotion de la santé et je rêvais de réussir un jour à changer la vie des gens pour de bon. Pourquoi la promotion de la santé? Car ce nest quainsi que nous pourrons donner à la population les moyens dassurer un meilleur contrôle de leur propre santé et de laméliorer. Tout cela confirmant le dicton “mieux vaut prévenir que guérir”, pour ne pas dire que c’est encore moins cher. J’ai donc lancé mon premier projet de promotion de la santé, en m’appuyant uniquement sur les connaissances acquises au cours de Communication publique, enseigné de manière captivante par un professeur formidable, passionné de santé publique, et qui m’a appris à “rêver de manière audacieuse”. Ce projet, sans financements (c’était mon projet et je ne suis pas riche 🙂 ), s’est réalisé uniquement grâce à la formation dune équipe de bénévoles (photographes, diététicien, développeur de logiciels, etc.), qui a offert son savoir-faire pour une cause noble. C’était lingrédient “magique” qui l’a fait passer du rêve à la réalité. L’accomplissement personnel que j’ai expérimenté au moment de la matérialisation est indescriptible et c’est celui qui m’a fait choisir cette voie professionnelle. Comme en Roumanie il nexiste pas de parcours de master avec une spécialisation en promotion de la santé, jai postulé en France, où jai été acceptée uniquement grâce à ce projet initié en tant que volontaire, nayant auparavant aucune autre expérience professionnelle en santé publique. La formation théorique acquise en France m’a aidé à mettre en œuvre d’autres projets plus complexes et qui ont eu de l’impact sur une population plus large. Ainsi, mon rêve a réussi à se matérialiser et à devenir en même temps mon métier, que jaime et qui, pour moi, est ma raison d’être.

       Formation:

     Master:

 • 1ère Spécialisation: Education et santé publique à l’Ecole Supérieure de Professeurs et d’Education et à l’Ecole des Hautes Etudes en Santé Publique, France
 • 2ème Spécialisation: Nutrition, Activité physique, Prévention, Education et Santé de l’Université de Nice-Sophia Antipolis, France

     Licence:

 • 1. Français – Norvégien – Langue et littérature
 • 2. Communication et relations publiques à l’Université “Babeş-Bolyai” – Cluj-Napoca, Roumanie

     Autres spécialisations dans le domaine de la santé publique:

     Prévention et prise en charge de lobésité infantile au Centre détude et de recherche sur lobésité de Nice-Côte d’Azur (CERON), CHU Nice, France
– multiples participations à des conférences et congrès internationaux dans le domaine de la promotion de la santé.

      Projets professionnels initiés (en tant que Volontaire):

 • Depuis décembre 2012 initiatrice et coordinatrice de “Je suis intelligent(e), je grandis harmonieusement” en collaboration avec la Direction de la Santé publique de Cluj et la Direction de la Santé publique de Mureş, un projet d’éducation nutritionnelle dédié aux enfants et aux parents. Détails ici: site + Facebook
 • Depuis décembre 2013 – initiatrice de “Sourires comme cadeaux” – collecte des dons (vêtements, jouets, aliments non périssables) pour les enfants des orphelinats. Un projet repris et développé par JCI Târgu-Mures, que je remercie de tout mon cœur et que je félicite pour tout! Détails ici.
 • 2013-2014 – initiatrice de “J’apprends à aimer ma santé” en collaboration avec l’Association Harmonie par la nutrition – projet d’éducation nutritionnelle destiné aux personnes en surpoids et obèses.
 • À partir d’août 2014 -co-fondatrice de Happy Healthy Potluck – réunions culinaires autour des menus préparés par chaque participant et partagés avec toutes les personnes présentes, dédiées aux passionnés de l’alimentation saine de la communauté de Târgu-Mures. Detalii aici.
 • Depuis Janvier 2015 – initiatrice et coordinatrice de “Nous aimons la santé” en collaboration avec la diététicienne et éducatrice thérapeutique Floriane De Biasio, la Direction de la Santé publique Mures, l’Organisation des Etudiants en Médecine de Târgu-Mures, l’Association de Médecine Scolaire Mures, les Mairies de Băla & Râciu et CMI dr. Elena Kovacs. Projet d’éducation à la santé et d’éducation thérapeutique dédié aux communautés rurales isolées. Détails ici.
 • février 2015 – février 2016 – health educator et coordinatrice du projet “I love my health” à JCI Târgu-Mureş. Projet de promotion de la santé à travers la perspective nutritionnelle, psychologique et sportive dédié aux adultes de Târgu-Mureş. Détails ici.
 • À partir d’août 2015 – co-fondatrice de l’ONG – We love health, Cleveland, Ohio, États-Unis
 • Février à Mai 2016 – Coordinatrice du projet « Mov’Eat » en collaboration avec Noémie Duthoit, l’Association de Médecine scolaire Mures et le Lycée Technologique « Traian Vuia » de Târgu-Mures – projet de prévention des troubles alimentaires chez les lycéens. Détails ici.
 • février – juin 2016 – initiatrice de « Change » dans le cadre de l’ONG We love health.

     Tous ces projets représentent le tissage entre l’expérience et la connaissance. Chaque idée du projet a été déterminée par un problème de santé auquel mon entourage ou moi-même étions confrontés à un moment donné. C’est l’une des raisons pour lesquelles chaque projet représente une partie de mon coeur. De plus, les connaissances acquises au cours des deux programmes de master suivis ont été les “ingrédients” de base qui m’ont aidé à rédiger et à gérer chaque projet.

    Pourquoi ai-je choisi de m’impliquer et d’initier des projets par moi-même? Parce qu’en Roumanie, mon pays natal et où j’ai grandi, il n’y a pas de plan national de promotion de la santé et je voulais mettre en œuvre tout ce que j’avais étudié à l’étranger. Les campagnes de prévention sont sporadiques et il n’y a pas de continuité … Je suis désolée de le dire, mais c’est une triste réalité et j’assume chacun de mes mots.

    Si j’ai réussi à mettre en œuvre des projets en Roumanie, pourquoi je ne suis pas restée là-bas et en plus, décider de venir en Afrique pour faire la même chose ? C’est tout simplement dû au fait que j’ai ressenti l’appel de l’inconnu, d’un autre monde, de la provocation et de l’enfance. De plus, je voulais essayer de voir si je pouvais faire quelque chose, étant donné que c’était un contexte qui me faisait sortir complètement de ma zone de confort. Même si le projet que je mets en œuvre ici est l’un de mes projets déjà mis en œuvre avec succès en Roumanie (“Nous aimons la santé”), je n’avais pas la garantie que tout se déroulerait à merveille.

    Au contraire, le budget du projet est un problème maintenant et il l’était également en Roumanie. La différence, cest que là-bas jai pu former une équipe de volontaires (médecins de première ligne, spécialistes, étudiants en médecine ou professionnels dautres domaines) qui ont cru en lidée du projet et que nous avons mise en œuvre ensemble. J’ai également fair appel à des sponsorisations externes: Colgate, Protex … et le reste des dépenses du projet je l’ai couvert de mon budget personnel. C’est que l’on a réussi de faire c’est ici.

     Pour mettre en œuvre le projet dans sa forme originale (dépistage + prévention + éducation à la santé, détails ici) au Togo, le budget le montant total s’élève à 2500 euros, argent que je n’ai pas réussi de collecter via la cagnotte en ligne: https://www.okpal.com/allforhealthintogo/. C’est pourquoi, jusqu’à présent, les dépenses liées au matériel nécessaire aux activités des orphelinats ont été prises en charge par les fonds propres et ceux de l’association DJS-Togo. Largent collecté en ligne, jai décidé de le distribuer également aux trois structures partenaires: les deux orphelinats et le centre pour enfants de familles démunies. En gros, j’ai demandé une liste des besoins des enfants orphelins et ceux de familles démunies et l’argent que je collecte tentera de couvrir le plus possible leurs besoins.

    Pendant la semaine du 10 au 15 décembre je me propose de distribuer les dons, cela sera juste avant mon retour à la maison. Ceux qui veulent encore contribuer avec une petite donation peuvent la faire ici: https://www.okpal.com/allforhealthintogo/. Je présenterai les listes avec les besoins des orphelinats et du centre dans un prochain article. Enfin, je posterai les photos indiquant que les dons sont arrivés à destination. Cet argent est destiné à 100% aux besoins des enfants, tout ce qui concerne mes dépenses ici sont à ma charge. C’était un rêve de venir au Togo et je l’ai pleinement assumé. Je voulais apporter cette précision, car la transparence est lun des principes selon lequel je me guide.

    Outre le projet « Nous aimons la santé » qui est en cours de déroulement avec les enfants du centre et des orphelinats, je voudrais lancer dautres petits projets dans lesquels vous pourrez vous impliquer facilement.

      Je reviendrai avec des détails dans l’article suivant 🙂 Suivez-moi! : D

    Avant de conclure, j’aimerais vous remercier de tout mon coeur! Je voudrais que vous sachiez que chaque mot d’encouragement compte, car il ne contient que de l’énergie positive, que je transmets à mon tour aux enfants. C’est comme une boule de neige qui roule et qui ne fait que grandir, en se chargeant que des ondes positives.

    Et si nous parlons encore des boules de neige, ceux qui en ont, envoyez-les au Togo s’il vous plaît … un peu de fraîcheur ne nous fera que du bien :))

    En attendant, depuis le Togo très chaleureux, je vous transmets mes plus belles pensées.

    Avec gratitude,

    A.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.