Their Christmas list is my “To Do” list

[RO] & [FR]

     [RO] Atât de multe de făcut și atât de puțin timp… am impresia că timpul zboară cu viteza luminii când e vorba de tot ce mai am de făcut, dar în același timp foarte încet, când mă gândesc că mi-e dor de casă sau mai bine zis de cei de acasă și timpul pare o eternitate până îi voi revedea. În plus, cred ca acest sentiment de dor e accentuat și de apropierea sărbătorilor de sfârșit de an, iar faptul de a vedea palmieri împodobiți (doar sunt în Africa, nu? :)) ) îmi trezește amintiri cu miros de brad, colinde și zăăăăpaaaadăăăăă. Da, mi-e dor de frig… :)) nu credeam vreodată să ajung să afirm acest lucru, dar când cei de acasă îți spun că e zăpadă afară și temperatura negativă, iar tu ești la +32°C (resimțite ca +40 din cauza umidității), parcă un termometru care indică –°C pare îmbietor :))) Încă o săptămână…

     Ei bine, în pofida căldurii cu care m-am obișnuit” (sau nu :)) ), rămân o mulțime de lucruri care trebuie finalizate înainte de întoarcerea mea în Europa.

     Vorbeam într-un articol precedent de colecta de fonduri pe care am organizat-o înainte de venirea mea în Togo, bani care m-ar fi ajutat să pun în practică și partea de depistare a proiectului Iubim sănătatea”, nu doar cea de prevenție și educație pentru sănătate. Bugetul proiectului s-ar fi ridicat la 2500 euro din care am reușit să colectez doar 535 euro (detalii aici: https://www.okpal.com/allforhealthintogo/). Pentru că nu am dorit ca lipsa bugetului să afecteze proiectul în totalitate, m-am axat doar pe activitățile de educație pentru sănătate, pentru care bugetul a fost mult mai redus și l-am asigurat din fondurile proprii. Astfel, cei 535 euro (după scăderea comisionului site-ului colectei vor rămâne aprox 480 euro) adunați au rămas disponibili și am decis să-i folosesc exclusiv pentru nevoile celor 2 orfelinate și ale centrului pentru copii care provin din familii nevoiașe. Am cerut o listă de nevoi pe care am s-o prezint mai jos.

     1. Orfelinatul Mother Charity – în acest orfelinat trăiesc 70 de copii, care sunt cazați în 2 camere, dorm pe saltele, care în timpul zilei sunt adunate, pentru că orfelinatul se transformă în grădiniță. Nevoile acestui orfelinat sunt numeroase, Mama Charity fiind fondatoarea lui, dar și unicul sprijin al copiilor.

     Ce am făcut până acum? Printr-un apel pe facebook, am reușit să găsesc o persoană cu suflet mare, care va dona lunar, timp de 3 ani, salariul (50 euro) pentru o nouă îngrijitoare, care a fost deja angajată și o ajută pe Mama Charity (detalii aici). Ca să vedeți cum arată acest orfelinat, una din voluntarele venite din Franța în luna octombrie la acest orfelinat, a creat un video care surprinde într-o manieră emoționanantă realitatea de aici: https://www.youtube.com/watch?v=9KXMsYltCCE (mulțumesc, Agnès!).

    Ce mai rămâne de făcut? Enorm de multe, însă cum bugetul meu e limitat, am rugat-o pe Mama Charity să-mi spună care ar fi lista esențială în acest moment:

    – o mașină de spălat (sunt munți de haine de spălat zilnic, iar copiii sunt cei care se ocupă. Poate părea surprinzător, dar o mașină de spălat semi-automată e un lux aici, datorită faptului că e scumpă). Costul se ridică la aprox. 250 euro. Pentru aceasta am obținut o sponsorizare din partea unui prieten drag, căruia îi mulțumesc din suflet. Later edit: Achiziționată.

    – credit de electricitate – aici se cumpără curentul în avans, același sistem ca și pentru cartelele prepay. Pentru o lună, creditul necesar ar fi de 65000 FCFA, adică 100 euro. Din colectă, le voi putea acoperi creditul pentru o lună de electricitate. Later edit: am mai primit încă o donație de 150 euro în ultimul moment, din care am achitat 2 luni de credit pentru curent + 1 sac de cărbune. 

    – saci de cărbuni pentru bucătărie. Costul unui sac e de 20 000 FCFA (30 euro), iar necesarul pe o lună e de patru saci, adică 80 000 FCFA (120 euro). Voi încerca să cumpăr cel puțin un sac. Later edit: din banii rămași de la mașina de spălat pentru care am obținut o reducere, am mai reușit achiziționarea unui sac de cărbune. Un total de 4 saci, adică necesarul pentru o lună. 

    – rechizite și materiale didactice pentru cei mici (grădiniță și clasele primare) – Costul s-ar ridica la 50 euro. Later edit: Achiziționate.

    2. Orfelinatul Kinderhaus – aici situația e mai fericită decât la orfelinatul Mama Charity, în sensul că au minimul necesar asigurat, provenind din fonduri germane. Sunt 22 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. După discuția cu directorul orfelinatului, acesta mi-a spus că ei vor aprecia orice donație, indiferent despre ce ar fi vorba. Astfel, am discutat cu copiii pentru a vedea care ar fi lucrurile de care ar avea nevoie pentru buna funcționare a orfelinatului.

    Ce nevoi au? 2 fiare de călcat pe care le voi putea asigura din colecta de fonduri. inițială. Prețul lor se ridică la aprox. 60 euro. Later edit: Achiziționate

    Pentru ca lucrurile să fie echitabile cu privire la cheltuielile cu fiecare orfelinat, Kinderhaus și Mama Charity, îmi doresc să le ofer celor 22 de copii de la Kinderhaus câte o trusă de îngrijire personală fiecăruia. Costul total s-ar ridica la aprox. 10 euro/trusă, adică un total de 220 euro. Later edit: Achiziționate. Trusa conținea: Un prosop de baie + 1 săpun + 1 periuță + 1 pastă de dinți + o trusă de unghii.

    3. Centrul de copii nevoiași– aproximativ 70 de copii participă săptămânal la activitățile educative pe care le desfășurăm cu ei.

    Ce nevoi ar fi? rechizite + materiale didactice – din ceea ce va rămâne, după ce voi asigura nevoile orfelinatelor, voi achiziționa lucrușoarele pentru acești copii. Later edit: Am decis să le cumpăr câte o periuță de dinți + o periuță + 1 măr golden (având în vedere că pentru majoritatea a fost prima dată când mâncau un măr, fiindcă merele nefiind fructe locale, sunt mai scumpe). 

     În plus față de toate acestea, am organizat o colectă de fonduri pentru cadourile de Crăciun. Celor mai activi dintre copilași, cu care am realizat un proiect inedit (voi oferi detalii în curând), le-am cerut o listă cu ceea ce și-ar dori din partea Moșului în acest an. Suma necesară pentru cei 20 de copii s-a ridicat la 350 euro, bani pe care am reușit să îi colectez online datorită oamenilor inimoși care au contribuit și mă ajută astfel ca săptămâna viitoare să-l aduc” pe Moș Crăciun în Africa. Detalii despre această campanie aici. Later edit: Am mai primit încă o donație de 200 de euro, ceea ce mi-a permis să le cumpăr tuturor tot ceea ce apărea pe lista lor + o parte comună de cadou: un mp3 cu melodia – “Copiii din noi” a CRUSH+Alexandra Ungureanu pe care au dansat + o pereche de saboți + un echipament de sport pentru băieți + o rochiță și cercei pentru fete. 

   Săptămâna viitoare va fi plină de cadouri și zâmbete, datorită vouă, celor de acasă, care m-ați urmărit și m-ați sprijinit pentru ca tot ce mi-am propus să devină o realitate fericită pentru acești copilași minunați.

   Voi reveni cu detalii și pozeee în curând! 😉 Later edit: galerie foto la finalul articolului.

    Din căldurosul Togo cu recunoștință,

    A.

=========================================

   [FR] Tant à faire et si peu de temps … J’ai l’impression que le temps passe à la vitesse de la lumière quand il s’agit de tout ce que j’ai encore à faire, et concomitent, très lentement lorsque je pense à tous ce qui me manquent. Dans ce dernier cas, le temps semble une éternité jusqu’à ce que je les revoie. En outre, je pense que ce sentiment de nostalgie est également accentué par les fêtes de fin d’année qui approchent. Ne pas dire que le fait de voir des palmiers ornés (je suis en Afrique, n’est-ce pas? :)) réveille ma mémoire qui se souvient de l’odeur de sapin, des chants de Noël et de la neeeeeeeiiiiige. Oui, le froid me manque… :)) Je n’avais jamais pensé pouvoir dire cela… mais lorsque vos proches vous disent que chez vous il y a déjà de la neige et la température est négative, et que là où vous vous trouvez pour le moment il fait +32°C (ressenti comme +40 à cause de l’humidité), dans ce cas, un thermomètre indiquant -°C semble être attrayant :))). Encore une semaine…

    Malgré la chaleur à laquelle je me suis habituée (ou pas :)) ), il reste encore beaucoup de choses à faire avant de rentrer en Europe.

    Je parlais dans un article précedent de la collecte de fonds que j’avais organisée avant mon arrivée au Togo. Cet argent collecté m’aurait aidé à mettre en pratique aussi le dépistage pour les enfants, une partie importante du projet “Nous aimons la santé”, pas seulement la partie de prévention et d’éducation à la santé. Le budget du projet se serait élevé à 2500 euros, dont j’ai réussi à collecter seulement 535 euros (ici: https://www.okpal.com/allforhealthintogo/). Comme je ne voulais pas que le déficit budgétaire affecte totalement la mise en place du projet, je me suis concentrée uniquement sur les activités d’éducation à la santé, pour lesquelles le budget était beaucoup plus bas et me permettant de l’assurer avec des fonds propres. Ainsi, j’ai décidé que les 535 euros collectés (dont ils resteront environ 480 euros après la déduction de commission du site) soient utilisés exclusivement pour les besoins des deux orphelinats et du centre pour enfants issus des familles démunies. Je leur ai demandé une liste des besoins. La voici ci-dessous:

    1. L’orphelinat Mother Charity. Cet orphelinat abrite 70 enfants logés dans 2 salles, qui dorment sur des matelas, qui sont collectés pendant la journée, car l’orphelinat se transforme en école maternelle. Les besoins de cet orphelinat sont nombreux. Mama Charity est sa fondatrice, mais aussi le seul soutien des enfants.

    Qu’ai-je fait jusqu’à présent? Avec un appel sur facebook, j’ai réussi à trouver une personne au grand cœur qui versera pendant 3 ans le salaire mensuel (50 euros) pour embaucher une personne qui aidera Mama Charity. Cette dernière a déjà été embauchée, pour plus de détails iciPour voir à quoi ressemble cet orphelinat, l’une des volontaires venant de France en octobre (merci Agnès!) a créé une vidéo qui surprend de manière émouvante la réalité d’ici: https://www.youtube.com/watch?v=9KXMsYltCCE

    Que reste-t-il encore à faire? Beaucoup de choses, mais comme mon budget est limité, j’ai demandé à Mama Charité de me dire quelle serait la liste des besoins prioritaires pour le moment:

     – une machine à laver (il y a des montagnes de vêtements à laver tous les jours et ce sont les enfants qui s’en occupent. Cela peut paraître surprenant, mais une machine à laver semi-automatique est un luxe ici parce qu’elle coûte cher). Le coût s’élève à environ 250 euro. Pour l’achat de cette machine j’ai reçu l’argent nécessaire d’un cher ami, que je remercie du fond du cœur. Later edit: achetée.

     – crédit d’électricité – au Togo on peut acheter du crédit d’électricité selon le même système que pour les cartes prépayées. Pour un mois, le crédit requis pour l’orphelinat serait de 65 000 FCFA, soit 100 euros. De la collecte, je pourrai couvrir le crédit pour un mois d’électricité. Later edit: une donation de 150€ reçue au dernier moment m’a permis d’acheter encore un mois de credit d’éléctricité + 1 sac de charbon.
     – des sacs de charbon pour la cuisine. Le coût d’un sac est de 20 000 FCFA (30 euros) et le besoin d’un mois est de quatre sacs, soit 80 000 FCFA (120 euros). Je vais essayer d’acheter au moins un sac. Later edit: comme j’ai obtenue une remise pour la machine à laver, celle ci m’a permis d’acheter encore 2 sacs de charbon: au total 4 sacs, le besoin pour un mois/
    – fournitures scolaires et matériel didactique pour les petits enfants (maternelle et école primaire) – le coût s’élèverait à 50 euros. Later edit: achetés.

     2. L’orphelinat Kinderhaus – ici, la situation est plus heureuse que pour l’orphelinat Mother Charity, dans la mesure où ils ont les besoins de base, car  l’orphelinat a été construit grâce à un financement allemand. Il y a 22 enfants âgés de 10 à 18 ans. Après avoir parlé au directeur de l’orphelinat, il m’a dit qu’ils apprécieraient n’importe quel don, peu importe ce que c’était. J’ai donc discuté avec les enfants pour voir ce dont ils auraient besoin pour le bon fonctionnement de l’orphelinat.

    Quels besoins ont-ils? 2 fers à repasser que je peux acheter de la collecte de fonds. Leur prix s’élève à environ 60 euro.
Pour que les dépenses avec chaque orphelinat, Kinderhaus et Mère Charity soient équitables, je souhaite offrir à chacun de ces 22 enfants de Kinderhaus une trousse de soins (dentifrice, brosse à dents, coupe ongles, serviette, produits d’hygiène…). Le coût total s’élèverait à environ 10 euros/ trousse, soit un total de 220 euros. Later edit: Achetés. Chaque trousse contenait: une grande serviette de douche + 1 brosse à dents + 1 dentifrice + trousse à ongles + un savon.

     3. Centre d’enfants démunis– environ 70 enfants assistent chaque semaine aux activités éducatives que nous proposons au centre.

     Quels sont les besoins? fournitures scolaires + matériel didactique – de l’argent qui restera, après les achats pour les orphelinats, j’achèterai le nécessaire pour ces enfants. Later edit: J’ai choisi de leur acheter à chacun d’entre eux une dentifrice + 1 brosse à dents + une pomme Golden (sachant que pour la plupart d’entre eux c’était la première fois qu’ils en mangeaient, car les pommes coûtent cher au Togo – ce n’est pas un fruit local).

 
En plus de tous ces dons qu’ils recevront, j’ai organisé une collecte de fonds pour les cadeaux de Noël. Aux enfants qui ont participé de manière active à mes ateliers et avec lesquels j’ai réalisé un projet novateur (je donnerai des détails prochainement 🙂 ), je leur ai demandé une liste de souhaits pour Noël. Le montant nécessaire pour les 20 enfants s’élevait à 350 euros, ce que j’ai réussi à collecter grâce aux personnes qui m’ont soutenue à “emmener” Père Noël en Afrique. Père Noël arrive bientôt :). Détails de cette campagne ici. Later edit: j’ai reçu un autre don de 200 euros, ce qui m’a permis d’acheter tout ce qui figurait sur leur liste + un élément commun du cadeau: un mp3 avec la chanson – “Copiii din noi” de CRUSH + Alexandra Ungureanu sur laquelle ils avaient dansé + une paire de chaussures + un équipement sportif pour les garçons + une robe et des boucles d’oreilles pour les filles.

    La semaine prochaine sera remplie de cadeaux et de sourires, grâce à vous, ceux qui m’ont suivie et soutenue pour que tout ce que je me suis proposé de faire devienne une réalité heureuse pour ces merveilleux enfants.

    Je reviendrai bientôt avec des détails et des phooooootos! 😉

    Depuis le chaleureux Togo avec gratitude,

    A.

Later edit: Galerie foto

 

   1. Mama Charity Orphenage

This slideshow requires JavaScript.

 

2. Kinder House

This slideshow requires JavaScript.

 

3. Centrul copiilor defavorizați/ Centre des enfants démunis

This slideshow requires JavaScript.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.